Tradisi Kolek Ayam Gumeno, Manyar Gresik.
Kolek iki duduk koyok kolek biasane, duduk kolek seng isine gedang, bolet, kacang ijo, nongko opo waluh. Kolek iki digawe teko ayam jowo, gulo abang, jinten, godong bawang ambek santen kelopo.
Lah seng masak kolek yo duduk iuk-ibuk karo
emak-emak, tapi seng masak kudu bapak-bapak. Tradisi kolek ayam ndek Gumeno,
Kecamatan Manyar, Kabupaten Gresik wes onok ket limang abad biyen, awitane dingo
jamu gawe Kanjeng Sunan Dalem anake Kanjeng Sunan Giri.
Saiki kolek
ayam dadi tradisi temurun warisan Mbah-mbah biyen seng dadi sugihe budaya
negoro Indonesia, lah sampek saiki wes dilakoni suwene 487 taun.
Tradisi iki yo dadi rekete seduluran, khususe pas ulan poso Romadhon
malem 23.
Cerito
sejarahe Kolek Ayam yoiku pas Sunan Dalem seng gdak enak awak, Senan Dalem
ngongkon wong-wong ngusahakno jamu gawe tombo. Lah wong-wong wes morak-marik
mrono-mrene nggoleki tomba gak
waras-wars akhire wong-wong bingung, lah pas wong-wong bingung Sunan Dalem oleh
petunjuk teko Gusti Allah SWT dikongkon masak panganan digawe jamu.
Mene isuke
Sunan Dalem nggowo ayam jago lancuran, lah wong-wong lanng dikongkon masak ayam
iku mau nganggo bumbu santen, gulo abang, jinten ambek bawang godong. Lah pas
panganan ayam iku mau dadi, Sunan Dalem njaluk digawakno sego karo ketan, lah
pas iku ulan poso.
Sunan Dalem
maringunu waras sakmarine mangan kolek ayam opo sanggring. Sanggring asale teko
“Sang = artine Rojo” ambek “Gering = seng artine Gak enak awak”. Sanggring podo
ambek ’raja seng gak enak awak’.
Kolek ayam
asal arane teko ”kholaqul ayyam”, seng artine ’nggoleki bendino-dino’. Sunan
Dalem kangelan nggolek aran ”jamu” iku. Akhire, kolak ayam dadi aran seng
diabadekno sampek saiki.
Masak kolek
ayam awitane dilakoni pas tanggal 22 Ramadhan 946 Hijriah podo karo 31 Januari
1540. Pas iku, Sunan Dalem yo ngeke’i pesen omongan nang wong-wong kabeh malem
ke-23 Ramadhan disiapno kolek ayam utowo sanggring.
Post a Comment